Manastirea Sf. loan cel Nou
Ansamblul, aflat in centrul orasului Suceava, s-a construit in timp. Prima constructie a fost biserica Sf. Gheorghe, inceputa in 1514 de Bogoan al III-lea si terminata de fiul acestuia, Stefanita, in 1522. Celelalte cladiri, clopotnita, eclesiarnita, staretia, apar mai tarziu (1589-1896).
Manastirea Voronet
Manastirea Voronet, la 5 km de Gura Humorului, monument istoric si de arhitectura, cea mai reusita opera a stilului arhitectural moldovenesc, a fost ridicata intre 26 mai 1488 si 14 septembrie a aceluiasi an. Manastirea fusese promisa de Stefan cel Mare in 1476, dupa castigarea bataliei de la Valea Alba Razboieni.
Manastirea Humorului
Manastirea Humorului, asezata la 5 km de oras, pe valea raului Humor, isi are inceputurile in vremea lui Alexandru cel Bun, cand a fost ridicata de catre un vornic o biserica din piatra, in preajma unui schit mai vechi, din lemn. Acestui lacas i-a inchinat Stefan cel Mare, la 1473, Evangheliarul cu chipul sau („Evangheliarul de la Humor”), pastrat astazi in muzeul manastirii Putna. Biserica din sec. al XV-lea nu a rezistat vremii.
Manastirea Moldovita
Manastirea Moldovita a fost zidita in 1532 si pictata in 1537. Este unul din cele mai valoroase monumente de arta medievala romaneasca din vremea lui Petru Rares. Pe locul acestei ctitorii a domnitorului au fost alte doua biserici, una din lemn, din secolul al XIV si alta din piatra, ridicata in 1410 in vremea lui Alexandru cel Bun.
Manastirea Probota
Manastirea Probota (31 km de Falticeni), unul dintre cele mai frumoase monumente de arta medievala, a fost zidita in 1530 (pictata in 1532) de Petru Rares, in apropierea unei ctitorii a lui Alexandru cel Bun, azi in ruine.
Biserica Sf. Nicolae (Bogdana)
Biserica Sf. Nicolae,[Bogdana] cel mai vechi monument de piatra al Moldovei (mijlocul secolului al XlV-lea), ctitorie a lui Bogdan I (1359-1365), este locul unde se afla mormintele primilor Musatini, intemeietorii statului Moldovei. La Bogdana se intalnesc cele trei stiluri care dominau Europa in acel timp: romanic, gotic si bizantin.
Manastirea Dragomirna
Aflata in nordul Moldovei, la 15 km de Suceava, vestita ctitorie a marelui mitropolit si carturar Anastasie Crimca, se inalta aici de peste veacuri ca o marturie pentru zbuciumul trecutului moldovenesc, pentru iscusinta si dragostea de frumos a oamenilor de pe aceste meleaguri.
Manastirea Sucevita
In dreptul confluentei raului Sucevita cu paraul Voivodeasa se afla comuna Sucevita (17 km de la Radauti). Aici s-a construit la sfarsitul secolului al XVl-lea manastirea Sucevita, cel mai fortificat complex manastiresc din Moldova, a carei incinta avea menirea de a adaposti familia Movilestilor si fabuloasele sale averi. Planul moldovenesc treflat, cu pridvor, pronaos, gropnita, naos si altar, este influentat si de arhitectura munteneasca.
Manastirea Putna
Manastirea Putna, cea mai de seama ctitorie a lui Stefan cel Mare, se afla la 28 km de Radauti. Constructia ei a inceput la 10 iulie 1466 si s-a incheiat in 1469, iar in 1481 erau ridicate si fortificatiile care o aparau ca pe o cetate.
Manastirea Slatina
Manastirea Slatina, in apropiere de localitatea Malini (16-17 km de Falticeni), este ridicata de Alexandru Lapusneanu intre anii 1554-1558 sub poala muntilor Stanisoara.
Manastirea Rasca
Manastirea Rasca (circa 18 km de Falticeni). Potrivit traditiei, initial a fost adusa din satul bogdanesti o bisericuta din lemn, ctitorie a lui Bogdan I. La 1542, Petru Rares a ridicat peste temelia acesteia, biserica din zid zde piatra. Din frescele de odinioara se pastreaza tabloul votiv in care apare Petru Rares, impreuna cu Stefan Rares, doamna Elena si doi fii.
Biserica din Solca
Localitatea Solca, atestata documentar abia in 1418 in timpul lui Alexandru cel Bun, dar cu o vechime mult mai mare, este plasata in depresiunea cu acelasi nume. Biserica a fost sediul unei manastiri cu incinta fortificata, care a functionat pana in 1785. Este inalta de 36 m, cu ziduri groase de aproape 2 m sprijinite de patru perechi de contraforti.
Biserica din Arbore
Constructie nobiliara de proportii mai reduse, biserica Arbore a fost ridicata in anul 1503 de Luca Arbore, portarul Sucevei. Un element unic, care se intalneste numai la aceasta biserica, este marea firida de pe latura de vest, care se pare ca a indeplinit functia de clopotnita. Lungimea bisericii este de 24 m, latimeade 9,85 m, iar inaltimea de 8,5 m. in pronaos se afla mormantul lui Luca Arbore.
Apasă aici pentru a adăuga propriul text